Vysoce kvalitní sušené mléko s využitím účinného procesu sušení.
Mléko je emulze typu olej ve vodě s vysokým obsahem vody. Před výrobou sušeného mléka se mléko standardizuje, aby se dosáhlo požadovaného obsahu oleje, tepelně upravuje, aby se minimalizoval růst bakterií, a koncentruje se na obsah sušiny přibližně 50 %, aby se zvýšila účinnost následujícího procesu sušení. Sušení potravin je běžnou metodou pro zlepšení jejich stability. Bohužel touto úpravou trpí kvalita potravin, protože u suchých výrobků se snižuje chuť, vůně, vzhled a výživová hodnota. Výrobci hledají šetrnější způsoby sušení s nižšími energetickými nároky. Metoda vstřikování inertního plynu do materiálu je dobře známá, protože rychlost sušení se zvyšuje vytvořením pěnové struktury (viz obrázek 1, strana 2). Výsledkem je zkrácení doby sušení a zlepšení kvality sušeného produktu díky menší tepelné degradaci. Vytvoření stabilní pěny je pro potravinářský průmysl velkou výzvou, problém se řeší použitím emulgátorů, ačkoli ty nejsou pro spotřebitele žádoucí. Kromě toho je pěnění často velmi drsné ošetření a není vhodné pro citlivé materiály, jako jsou aromata nebo bílkoviny. Společnost Kinematica nabízí se zařízením MT-MM technologii a osvědčené řešení pro tyto druhy problémů.