Homogenní roztok pro analýzu hořkých kyselin v pivu.
Senzorický vjem piva je dán především kvalitou a vlastnostmi surovin použitých při vaření piva, například výběrem chmele. Chmel lze zakoupit ve formě chmelového prášku, pelet nebo extraktu (kyseliny a oleje). Při výrobě piva má více funkcí. Chmel plní antimikrobiální funkci a přidává se do vařící mladiny. Pomáhá také stabilizovat pěnu v pivu a je zodpovědný za dobře definovaný chuťový vjem a hořkost piva. Hořkost je charakterizována kyselým profilem chmele, který je definován alfa-kyselinami (humulony) a beta-kyselinami (lupulony). Během varu ve sladině se molekuly alfa-kyselin odpařují nebo oxidují a izomerují na iso-alfa-kyseliny. Tyto iso-alfa-kyseliny jsou zodpovědné za hořkou chuť piva. Standardizace kvality chmele je proto zásadní pro dosažení konstantní kvality piva, kdy je koncentrace alfa-kyselin ve chmelových extraktech stanovena na 15, 30 nebo 60 %. Analýzy kyselin jsou důležitým krokem k zajištění vysoké a stálé kvality. K dispozici jsou různé analytické metody, ale hlavními používanými jsou plynová chromatografie a konduktometrie. Konduktometrie je levná metoda, a proto se často používá. Analýza alfa-kyselin vyžaduje homogenní roztok chmele vyrobený za velmi účinného míchání, aby se zabránilo rozpadu alfa-kyselin na jejich tepelně citlivé deriváty, iso-alfa-kyseliny. PT-G 30/2 X So v kombinaci s PT-D 36-60 od společnosti Kinematica poskytuje řešení tohoto problému.