Vysoce kvalitní prášek z rajčatové dužiny používající účinný proces sušení.

Výroba prášku je způsob, jak zvýšit stabilitu výrobku, vhodný především pro přírodní materiál, jako je rajčatová dřeň s vysokým obsahem vody. Růst bakterií a tendence k hnití jsou velmi nežádoucí a vedou ke zvýšenému plýtvání potravinami. Kromě toho se u práškových výrobků zlepšuje a zefektivňuje vývoz a manipulace v průmyslu. Bohužel touto úpravou trpí kvalita potravin, protože u suchých výrobků se snižuje chuť, vůně, vzhled a výživová hodnota. Výrobci hledají šetrnější způsoby sušení s nižšími energetickými nároky. Metoda vstřikování inertního plynu do materiálu je dobře známá, protože rychlost sušení se zvyšuje vytvořením pěnové struktury (viz obrázek 1, strana 2). Výsledkem je zkrácení doby sušení a zlepšení kvality sušeného produktu díky menší tepelné degradaci. Vytvoření stabilní pěny je pro potravinářský průmysl velkou výzvou, problém se řeší použitím emulgátorů, ačkoli ty nejsou pro spotřebitele žádoucí. Kromě toho je pěnění často velmi drsné ošetření a není vhodné pro citlivé materiály, jako jsou aromata nebo bílkoviny. Společnost Kinematica nabízí se zařízením MT-MM technologii a osvědčené řešení pro tyto druhy problémů.
