Aflatoxiny tvořené metabolismem plisnových hub Aspergillus flavus a parasiticus jsou karcinogenní a oslabují imunitní systém. Nejdůležitější přirozeně se vyskytující aflatoxiny jsou B1, B2, G1 a G2. Z těchto je nejběžnější a nejsilnější aflatoxin B1. Mezní koncentrace, které se sledují například u koření, jsou 5 ppb pro aflatoxin B1 a 5 ppb pro součet aflatoxinů B2, G1 a G2. U ořechů jsou limity 1 ppm pro B1 a 5 ppb pro součet aflatoxinů B2, G1 a G2.
Mykotoxiny se izolují z matrice extrakcí kapalina/kapalina. V případě kritických matric se používá krok extrakce na pevné fázi. Chromatografují se na silikagelu, přičemž se souzačasně eluovaná matrice nejdříve odstraňuje předchromatografií s dietyléterem, poté se mykotoxiny dělí chloroformem – acetonem – vodou. Denzitometrické vyhodnocení se provádí měřením fluorescence při 366/>400 nm. Pozitivní výsledky lze potvrdit další předchromatografickou derivatizací.